Home | Looking for something? Sign In | New here? Sign Up | Log out

неделя, 3 януари 2010 г.

Гог и Магог

неделя, 3 януари 2010 г.
Написано от илюм инат, на 12-07-2007 19:54


Гог и Магог в Исляма

В Корана Гог и Магог се произнасят като Yagog и Magog (тъй като има Y преди Gog на иврит). Докато думата Гог в Откровението на Езекил се отнася за човек ( Принц или крал) на хората, обитаващи земите около река Москва на запад и река Тобол на изток, то Коранът в Сура ал-Кахв (83-98), пише, че Dhul-Quarnayn (този с два рога) пътувал в три посоки, срещайки на третия път на връщане към своята империя на юг хора, които се оплакали от Гог и Магог, след като прекосил прохода между две планински вериги (според хипотезите това е Дарийския проход). Когато Дзул Карнейн пристигнал в третата посока, този народ се оплакал от племената и предложил на Дзул Карнейн данък да построи стена между тях, така че Гог и Магог да не може повече да ги притесняват. Вярвайки, че наградата му ще бъде от Бог, Дзул Карнейн отказал данъка, но се съгласил да построи стената. Той построил стената между две планини (Дарийския проход) от желязо и след това излял разтопена мед върху нея, като по такъв начин станала трудна за катерене или пробиване. Това спряло Гог и Магог да притесняват хората за дълго време.

Дзул Карнейн е свързван с различни исторически фигури, включително Кир Велики, Дарий Велики и Александър Велики. Описанието на съновидението за Дзул Карнейн (двата рога) в Корана изумително напомня видението от 8 глава на пророчествата на Даниил. Книгата на Даниил е обект на специално внимание в исляма. Ислямската традиция е съхранила множество епизоди за живота на Даниил, назован “велик съдия и везир” (Даниил в двора на Навуходоносор, в рова на лъвовете, лудостта на Навуходоносор, пира на Валтасар и т.н.). Но той се помни преди всичко като пророк, който предсказва бъдещето и края на света.

Според един хадис Гог и Магог пробвали да пробият желязната стена всеки ден, но когато настъпвала вечерта и те били близо до целта си , спирали и си казвали “ще завършим утре”. На следващия ден като се събудели виждали, че цялата работа, която са свършили била пролена през нощта. Този сценарий се повтарял всеки ден докато не казали “ще завършим утре in sha Allah”( in sha Allah означава по волята на Аллах) преди да заспят и така като се събудили завършили работата си и направили пробива. Споменато е още в думите на Пророка Мухаммед като знак за близостта на Съдния ден и че ще унищожат цивилизациите. (Книгите на Сахих Ал Букари и Сахих Ал Муслим).

Има известен аналог между Откровението на Свети Йоан, където Гог и Магог ще дойдат от страната или страните от четирите краища на света и Сура „Ал-Анбия” от Корана.

Сура Ал-Анбия:



96. Когато бъдат пуснати [племената] Яджудж и Маджудж, които от всеки склон ще се втурнат,

97. тогава ще е наближило истинното обещание. И с втрещени погледи неверниците ще рекат: “О, горко ни, бяхме нехайни към това! Наистина бяхме угнетители.”

98. [О, неверници], вие и това, на което служите вместо на Аллах, сте горивото на Ада. В него ще влезете.
Кандидати за Гог и Магог според ислямските учени са:
1. Евреите ешкенази – Ислямския учен Ибн Катир в своята историческа творба “Началото и края” локира племената на Гог и Магог между Черно море и Каспийско море, твърдейки, че се отнасят за хазарите. Хазарите основават независимо кралство в северен Кавказ около Каспийско море през VІІ век.До известна степен в последните десетилетия на VІІІ век и в началото на ІХ век хазарските крале и благородници приемат юдаизма и скоро населението ги последва. С времето юдаизма става държана религия в хазарското Кралство. Ислямски учени и историци като Ахмад Томсън смятат, че хазарите са прадедите на евреите ешкенази. Защитниците на тази теория казват, че ает 96 от сура Ал-Анбия в Корана се отнася за обширната миграция на евреите ешкенази през Европа през ХІХ и ХХ век, която довежда до създаването на Израел. Някои еврейски учени отричат хазарския произход на ешкеназите.

2. Монголците – Някои ислямски учени като Мевляна Абул Калам Азад, Саййид Абул Ала Маудуди и Тибри вярват, че Гог и Магог са монголците, които непрекъснато атакували ислямските цивилизации и накрая унищожили династиите на Багдад и Кварзам в Централна Азия.

3. Европейските нации – според движението Ахмадия

3. продължение

Написано от пак аз, на 12-07-2007 19:52

Според еврейската традиция тези, които ще живеят по времето на Края на дните, ще видят:

- Събирането на разпръснатите в диаспората евреи в Израел,

- Победа над всички врагове на Израел,

- Построяването на третия Храм в Йерусалим и получаването отново на жертвените предложения,

- Съживяването на мъртвите (techiat hameitim),

- Юдейския месия ще стане миропомазан Крал на Израел и ще раздели евреите в Израел на оригиналните им племенни пропорции. По това време Гог и Магог ще атакуват Израел.

Кои са Гог и Магог не е известно. Магог ще поведе голяма битка, в която много хора и от двете страни ще умрат, но Бог ще се намеси и ще спаси евреите. Това е битката известна като Армагедон. Бог, унищожавайки веднъж завинаги този последен враг ще унищожи и цялото зло за човешкото съществуване. След годината 6000 по еврейски календар седмото хилядолетие ще бъде ера на святост, спокойствие, духовен живот и световен мир, наречен Olam Haba ("Бъдещия свят"), където всички хора ще познават Бог директно.

Библейските Гог и Магог

Първото споменаване но Гог и Магог е в "Таблицата на нациите" в Генезис 10, където Магог е епонимичен предшественик на човек или нация ( "Магог" значи и "Земя на Бог):

2. Синовете на Яфет бяха Гомер, Магог, Мадай, Яван, Тубал Мешех и Тирас

3. Синовете на Гомер бяха Ашкеназ, Рифат и Тогарма (Genesis 10:2-3)

б. ав. : Епоним е име на човек, (реално съществуващ или не), от което води началото си името на дадено място, племе, откритие или нещо друго.В този случай Магог очевидно е име на човек.

Гог и Магог в Откровението на Езекиел (Свети Йоан)

Гог и Магог са споменати в Откровението на Свети Йоан 20:7-8:

7. И когато хилядите години се изнижат Сатаната ще бъде освободен от своя затвор, и ще излезе да заблуждава нациите в четирите краища на света, Гог и Магог, да ги събере заедно за битка, броят на които е като пясъка на морето.

8. И те излязаха по ширината на земята и обградиха кампа на светините и възлюбения град : и огън слезна от небето от Бог и ги погълна.

Тук Гог и Магог са описани като нации в четирите краища на света и тяхната атака е представена като последната криза на Хилядолетието и те трябва да бъдат унищожени от божествена намеса. Идентификацията на Гог и Магог е объркваща: строфите 38:2 могат да идентифицират Гог и Магог като личност, но и като земя. Гръцката версия на тази строфа идентифицира Гог като земя, а Магог като личност. И в двете версии, обаче, строфа 38:3 недвусмислено идентифицира Гог като личност- Принца на Мешех и Тубал.

В термините извън библейската юдаистическа традиция Гог, Принцът, е обяснен като един от 70-те национални ангели, от които всички с изключение на един – Михаил (Ангела-пазител на Израел), са изгонени ангели. Според тази интерпретация Гог е ангела на нацията, наречена Магог (буквалното значение е “от Гог”). Гог в този възглед представлява апокалиптичната коалиция от нации, обединени срещу Израел.

Някои библейски учени от школата на така наречените Претеристи вярват, че е визиран Гиг, крал на Лидия (687 пр.Хр.- 652 пр. Хр.). Претеристите твърдят, че всички пророчества на Даниил са се изпълнили в миналото и считат, че времето, в което се простират неговите пророчества, приключва в 2 век пр. Хр.. В асирийското писмо Гиг се изписва като Gu-gu; в този случай Магог може да бъде неговата територия Анатолия.

Според една модерна теория на херменевтите, Гог и Магог са Русия. Те твърдят, че Мешех е ивритската форма на Москва, а Тубал представлява сибирската столица Тоболск. По време на Студената война тази идентификация бе актуална като се твърдеше, че Съветския съюз ще играе главна роля в Края на дните. Но след разпада на СССР и отпадането на Русия от ролята на военна суперсила, някои коментатори приписаха ролята на Гог на Ирак или някои други страни.

В Откровението на Свети Йоан, Гог и Магог ще дойдат от страната или страните от четирите краища на света. Но по времето на Езекиел (700г. пр. Хр.), хората на Гог и Магог са разположени в Централна Евразия или историческата Скития (земята между Моск и Тобол на реката Об в Сибир).

Легендите в страните от Източна Европа и Средния Изток мълвят, че масивни порти от мед и желязо са били построени на южната граница на митичната Скития с Персийската империя. Скития е била област в Евразия, обитавана от скити от 8 век пр. Хр. до 2 век сл. Хр. Границите и се променяли с времето. Западните страни на тези порти според някои варианти на легендата били построени в Дербент. Тези порти са наречени "Каспийски порти", "Порти на Александър" или "Стени на Александър” на името на техния предполагаем строител Александър Велики в една територия между Русия и Грузия (днес има останки на много малка част от тази стена, хората от близката околност са използвали строителните материали в градежа на къщите си).

Каспийските планински вериги Caucasian носят своето име като произход от името на Гог, който обитавал Скития северно от планините, а от там и Бялата раса Caucasian race (Goths) готите, които дошли в Европа от там и унищожили Римската империя. (Cauc е гръцкото произношение на Гог). Много от планинските върхове все още носят името Гог. В хрониката „Произход и дела на готите” от 551 г. готския писател Йорданес идентифицира готите с Гог. Според него готите идват първо от Гутия около 1500 пр. Хр. От островите на Скандинавия се придвижили на юг към блатата над Черно море, историческата Скития по времето на Езекиел, след това мигрирали назапад и населили цяла Европа до Испания (Западните Готи).

Някои легенди за унгарците и келтите казват, че те произхождат от Магог. Посейдон споменава, че жителите на Крим, които са смятани за естествени предшественици в келтските традиции, са произлезли от gug и guas. В ирландската традиция Магог има правнук, наречен Хебер, който се разпростирал по цялото Средиземноморско крайбрежие. Гърците наричат тези хора Iberes, споменавайки, че те са бегълци от Атлантида, които са дошли да заселят Caucasus.

4. пдробности

Написано от ьрмадегон, на 12-07-2007 19:52

АРМАГЕДОН

Терминът Армагедон произхожда от древна местност в северна Палестина - "Har Megiddo". Преведен буквално от иврит "Har Megiddo" означава “Планината Мегидо”. Според библейските вярвания това е мястото, където ще се срещнат силите на доброто и злото и където пълчищата на злото ще претърпят окончателно унищожение. Това пророчество, освен в Библията, е залегнало и в Исляма. Предсказанията са да се случи в един период от време, наречен “Краят на дните” (“Acharit hayamim” на арабски). А “Краят на дните” е предвестник на Апокалипсиса и последният период преди краят на света (“Qiyamah” на арабски). В исляма основните източници за тези събития са думите на Пророка Мухаммед- така наречените хадиси. Има изобилие от хадиси, които обясняват същността на “краят на дните” и редица пророчества, които предшестват този период, по- голяма част от които вече са се сбъднали. Според хадисите битката за доброто ще се води от двама : Мехди и Иса (Исус), а злото ще бъде представлявано от Деджал (Антихрист). Пророчествата на хадисите казват, че Деджал ще бъде убит в Баб-у-Лут в Палестина (град лот в днешен Израел). След тази победа на Доброто ще се възцари един период на Благоденствие на Земята от 7 години ( като в хадисите се упоменава, че една година е период равен на 20 години).

В добилата популярност книга на Дан Браун “Шифърът на Леонардо”се отбелязва: “Според пророчествата ниe изживяваме епоха на огромни промени. Хилядолетието отмина и с него свърши продължилата две хиляди години астрологическа епоха на Риби, които също са символи на Иисус. Сега обаче навлизаме в епохата на Водолей и според нейния идеал, човек ще научи истината и ще може да разсъждава сам. Църквата нарича този преходен период “Края на дните”.

Най-съществени подробности за Края на света, естествено, можем да намерим в Библията. Предполага се, че Библейските книги са писани през изключително дълъг период от време – от около 1300 пр. н. е. о около 100 г. след Хр. Както е известно Старият Завет е част от Светото писание, която обхваща всичките 50 книги, написани преди Христос като Битие, Изход, Числа, Исус Навин, Съдии, Рут, четирите книги на Царете, двете книги на Летописите, Ездра, Неемия, Естир, някои глави на Йов, Еремия, Исая и Даниил. Според сегашната последователност на подреждане на книгите в Библията, която е установена от две хилядолетия, първа е Битие, а последната – Откровение на Йоан или Апокалипсис. По този начин Библията обхваща символично периода от създаване на земята и небето (Битие, 1:1) до появата на ново небе и нова земя (Откровение 21:1).

От времето на Авраам, когато всъщност започва библейската история, до Откровението на Йоан, мисълта в Библията е тясно свързана с историческите събития в Близкия идток. Археологическите разкопки в Египет, Месопотамия и Палестина спомагат за разбирането на много библейски текстове. Например археологическите открития дават много обяснения за периода на цар Навуходоносор (Вавилонски цар живял през 605-562 г. пр.н.е.), за падането на Йерусалим през 587 пр.н.е и Вавилонския плен (Втора книга на царете, Еремия, Ездра и др.). Събитията от библейската история се случват на територия, която обхваща почти целия древен Близък изток: Месопотамия, Египет и най-вече Палестина. В Библията тази страна се нарича Ханаан, според старото коренно население, след това Израилева Земя, Света земя, Обещана земя (Обетована земя) и накрая – Юдея по главната област със столица Йерусалим.

В юдаизма Краят на света е наречен Acharit hayamim ("Краят на дните"). Безредици ще преобърнат целия световен ред и ще създадат нов ред, в който Бог е универсално разпознат като управител на всички и всичко. Талмудът в трактат Avodah Zarah, стр.9 A, твърди, че този свят, както го познаваме, ще просъществува само 6000 години. Еврейския календар функционира изцяло върху приемането, че времето започва от Създаването на света от Бог. Има доста консервативни евреи и християни, които мислят, че годините на Тората( Еврейската библия) са символични. Според древните еврейски учения, обаче, поддържани от днешните ортодоксални евреи, годините са точно толкова буквално и се състоят през цялото време от 24 часов ден и година от 365 дена. Приблизителните изчисления са направени за високосните години за да отчитат различията между лунния и слънчевия календар, тъй като еврейския календар е базиран и на двата. Така годината 2006 е равна на 5766 г. от създаването на настоящия еврейски календар. Според тези изчисления, Краят на дните ще бъде преди или през 2240 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар